top of page
Lieveld22027.jpg

Rituelen tijdens de aiti dey

Tijdens de nacht van de aiti dey eet, drinkt, zingt en danst men gezamenlijk. Iedereen die zich daartoe uitgenodigd voelt kan naar deze rouwbijeenkomst komen. Soms is de opkomst gering, maar bij bekende mensen in de gemeenschap kunnen er zo honderden mensen hun steun komen betuigen. De sluitingsceremonie vindt plaats om 5 uur ‘s nachts. De offermaaltijd wordt dan in een kuil begraven, men dooft de kaars en draait men het witte kleed om.

Lieveld Uitvaart houdt overal rekening mee

Wij snappen dat de aiti dey anders verloopt dan de gemiddelde Nederlandse afscheidsbijeenkomst. Bij het zoeken naar een geschikte ruimte houden wij dan ook rekening met verschillende factoren. We zoeken naar een ruimte waar men tot 5 uur in de ochtend samen mag zijn, waar geen geluidsoverlast is tijdens gebeden of liederen, waar cateringmogelijkheden zijn of misschien wil de familie zelf wel koken. Geef ons uw wensen door en wij nemen u alle zorgen uit handen.

De aiti dey

De aiti dey is een rouwbijeenkomst die acht dagen na de uitvaart plaatsvindt in de dede oso. Volgens het winti-geloof is de geest van de overledene hierbij aanwezig. Het is belangrijk om te zorgen dat deze de gelegenheid heeft om lekker te eten. Meestal worden daarom de lievelingsgerechten van de overledene gekookt. Deze worden op tafel gezet op een wit kleed met een brandende kaars. De tafel blijft vaak tot 5 uur in de ochtend gedekt.

Het overlijden bekend maken

Meestal maken nabestaanden het overlijden bekend op www.beri.nl of als overlijdensbericht op Mart radio.

bottom of page