top of page
Lieveld22027.jpg

Hoe de rituelen in zijn werk gaan

Voordat de Surinaamse bewassing begint, worden de nabestaanden uitgenodigd in de kamer en inspecteren de dinaries het lichaam. De rituelen beginnen nadat de nabestaanden de ruimte hebben verlaten. Er wordt veel gezongen, maar wat de exacte handelingen zijn bij de Surinaamse bewassing zijn, is geheim. De rituelen duren zo’n 2 tot 5 uur en zijn bedoeld om lichaam en geest van elkaar te scheiden en ze te reinigen voor de ontmoeting met het hiernamaals.

Na de Surinaamse bewassing

Als de overledene is gekleed, mogen de nabestaanden de kamer weer betreden. Zij kunnen dan helpen bij het opmaken of bijvoorbeeld bij het omdoen van sieraden. De dinaries leggen het lichaam vervolgens in de kist. Tijdens het verplaatsen van de kist, dansen zij. Dit om de overledene tevreden te stellen.

De Surinaamse bewassing

De Surinaamse bewassing is een belangrijk onderdeel van een Creools-Surinaamse uitvaart. Deze bewassing wordt uitgevoerd door leden van een dinarivereniging. Zij worden uitgenodigd voor deze functie en zijn vaak al op leeftijd. Het is een echte eer om dinari te zijn en de leden ontvangen dan ook alleen een symbolisch salaris voor een bewassing. Dit kan bijvoorbeeld een stuk brood zijn.

Een dinarivereniging uitzoeken

Vaak hebben families al connecties met een dinarivereniging voor de Surinaamse bewassing. Als dat niet zo is of een familie erg specifieke wensen heeft, helpt Lieveld Uitvaart u met het uitzoeken van de juiste dinarivereniging. De dinari verzorgt de bewassing en wij regelen alle overige praktische zaken, zoals het juiste rouwcentrum, het vervoer, de rouwbrief en de kist.

De condoleance

Nu volgt de officiële condoleance, waarbij de dinaries eveneens aanwezig zijn. Zij gaan voor in woord en gebed. Daarnaast worden er troostu singi gezongen. Deze liederen bezingen de overledene en troosten de nabestaanden. De plechtigheid duurt ongeveer een uur en aan het einde sluiten de dinaries de kist samen met de nabestaanden. De uitvaart vindt meestal de volgende dag plaats.

bottom of page