top of page
  • Foto van schrijverGeneviève Noten

Lieveld Uitvaart viert 5-jarig bestaan

Geneviève Noten viert deze maand het 5-jarig bestaan van haar uitvaartbedrijf Lieveld Uitvaart. In de afgelopen jaren heeft ze zich gespecialiseerd in het verzorgen van Surinaamse uitvaarten. En met succes. Nabestaanden in de regio Amsterdam weten Geneviève te vinden. Omdat ze het 5-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan kreeg de website een opfrisbeurt en blikt zij terug op de bijzondere gebeurtenissen tijdens haar werk als uitvaartondernemer.Surinaamse uitvaarten

Toen Lieveld Uitvaart 5 jaar geleden van start ging werden de meeste Surinaams-Creoolse uitvaarten geregeld door de lokale uitvaartondernemer. De Surinaamse cultuur heeft zijn eigen rouwrituelen en gebruiken. Voor nabestaanden is het prettig en vertrouwd om hierover afspraken te maken met iemand die precies weet hoe deze rituelen werken. Geneviève kent deze gebruiken en beschikt over een groot netwerk aan gespecialiseerde partners. Toch is geen dag in het leven van een uitvaartondernemer hetzelfde, zo vertelt ze:


Tijdens een vreselijke periode in het leven van een gezin word ik als uitvaartondernemer ingeschakeld. In de dagen die volgen leer ik de overledene steeds beter kennen door de ogen en woorden van nabestaanden. Dat maakt het werk voor mij bijzonder. Ik mag dicht bij een gezin komen, zij laten mij zien hoe speciaal iemand was. De afgelopen 5 jaar heb ik er dan ook heel wat herinneringen bij gekregen.”


Corona en restricties

Toen de coronapandemie uitbrak waren de restricties voor uitvaarten heftig, zeker tijdens de eerste maanden. Bij Surinaamse uitvaarten zijn traditiegetrouw veel familie en vrienden aanwezig. Iedereen die een verbinding voelt met de overledene is welkom om afscheid te nemen. Door de corona maatregelen moest er gewerkt worden met een gastenlijst om zo de groep aanwezigen tijdens de uitvaart klein te houden. Dat had een enorme impact: veel Surinaamse families zijn groot. “Als niet eens alle broers en zussen bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn, is dat verdrietig”, vertelt Geneviève.


Elk verhaal is anders

Hoewel alle maatregelen rondom corona heftig waren en soms nog steeds zijn, doet Genevieve bij elke uitvaart haar best om het zo goed mogelijk te regelen voor de nabestaanden. “Mijn werk verveelt nooit, elk verhaal is anders. Ik ben trots op de afgelopen 5 jaar en kijk uit naar de volgende mijlpaal. Samen met onze vaste partner kijken wij ieder jaar naar onze website en huisstijl, want ik vind het belangrijk dat we hiermee blijven uitstralen waar we voor staan: het tot in de puntjes regelen van een persoonlijk afscheid waar nabestaanden met een warm gevoel op terugkijken. Zo kan ook de allerlaatste herinnering een mooie zijn.”


Bekijk de opgefriste website van Lieveld Uitvaart hier.

Commentaires


bottom of page